Medicina fizică folosește diatermia, hidroterapia, masajul, exercițiile fizice și antrenamentul funcțional. De asemenea, pacienții participă la diverse ședințe de terapie unde învață de la specialiști cum să facă față în diverse situații în cazul în care au suferit un accident, de exemplu amputarea unui membru.
Medicii specialiști propun formarea unor echipe de recuperare, care să includă un fizioterapeut, un specialist în tehnici de recuperare, o asistentă de specialitate și un psihiatru sau, uneori, chiar un specialist în tehnici de respirație sau un logoped.
Fiziokinetoterapia este o modalitate de recuperare fizică și tratare a invalidităților, în special după faza acută a unei boli. O astfel de terapie este adesea vitală pentru recuperarea pacienților care nu pot să își desfășoare activitatea profesională perioade îndelungate. Fizioterapeuții evaluează abilitățile pacienților, stabilesc programe pentru restabilirea funcțiilor fizice și folosesc metode de a-i ajuta pe cei cu probleme permanente să efectueze activități cotidiene.
Acesta este, pe scurt cadrul general în care funcționează Laboratorul Recuperare Medicină Fizică și Balneologie din cadrul Spitalului Orășenesc „Dr. Valer Russu” Luduș condus de medicul primar recuperare, medicină fizică și balneologie, dr. Daria Astăluș.
De la data de la care ocupă această funcție, 2 august 2021, activitatea Laboratorului a cunoscut o creștere continuă, azi înregistrându-se anual peste 4500 de consultații la cabinet și efectuarea a câte 15000 de tratamente pentru pacienți.
Pentru cei care nu cunosc istoricul acestui lăcaș modern de sănătate putem să spunem că la început, prin anii 60 ai secolului trecut, clădirea a fost destinată unei băi publice. Treptat s-au făcut amenajările necesare unui nou profil și astfel, după mai mulți ani, bolnavii beneficiază la Luduș, nu altă localitate, de tratamentul necesar pentru restabilirea sănătății.
La instalarea în funcție, dr. Daria Astăluș a dorit să înființeze o Asociație cu profilul celei coordonate de dr. Cristian Nicoară. După o scurtă discuție s-a decis ca ASOCIAȚIA PENTRU URGENȚE MEDICALE Luduș (AUML) să deservească și interesele secției pe care Dr. Astăluș o coordonează. Astfel că prin această Asociație a fost posibil ca prin donațiile oferite de persoane particulare (în alte proiecte ale asociației) sau de instituții, în cazul proiectului de față Societatea Națională de Gaze Naturale „Romgaz” SA (ROMGAZ), să se procure aparatură medicală care în condițiile unei birocrații excesive sau în condiții de austeritate financiară ar fi fost mai greu de obținut.
Concret, Laboratorul avea nevoie de un anumit aparat scump (Shock Wave Therapy)
Dar, dacă în acel moment nu se putea procura cu ajutorul Spitalului sau al pacienților, a fost posibil cu sprijinul Asociației pentru Urgențe Medicale Luduș. Împreună cu conducerea AUML s-a decis să se prezinte acest proiect unui sponsor pentru că în varianta inițială terapia furnizată cu acest aparat nu putea fi decontată de Casa de Asigurări de Sănătate. Cei implicați în acest proiect au găsit inacceptabilă ideea de a prezenta comunității acest obiectiv de donații și apoi să se ceară beneficiarilor o taxă pentru utilizare. Astfel că decizia finală în cazul acestui proiect a fost adresarea către ROMGAZ, care a dat curs invitației de a sprijini financiar această inițiativă, mai ales că subiectul unui Laborator de Recuperare Medicină Fizică și Balneologie îi era cunoscut din cadrul altor investiții din capitolul Responsabilitate Socială pentru care este apreciată compania.
Și astfel, începând cu anul 2021, Laboratorul Recuperare Medicină Fizică și Balneologie Luduș împreună cu Asociația pentru Urgențe Medicale Luduș (AUML) și cu sprijinul ROMGAZ au inițiat trei proiecte:
Aparat cu unde de șoc;
Aparat Magneto diaflux – Aparat Drenaj venolimfatic – Combină de electroterapie;
Aparat terapie Tecar – Super Inductiv Sistem.
Pentru viitor, dr. Daria Astăluș, ca orice tânăr cu energie și entuziasm își dorește să extindă spațiul Laboratorului având în vedere că sunt tot mai mulți pacienți cu tot mai multe patologii care renunță la tratamentele făcute în Cluj-Napoca ori Târgu Mureș. Personalul medical de la Luduș este foarte bine pregătit, aparatura este corespunzătoare, iar programul de funcționare a fost mărit de conducerea Spitalului tocmai în ideea de a trata toate cazurile care sunt indicate de specialiștii din Luduș. Totuși printre planurile doamnei Dr. Astăluș ar fi un bazin în care se poate face recuperare în apă. Acest lucru îl dictează creșterea numărului de pacienți care ar avea nevoie de acest tip de terapie.
În concluzie, Laboratorul Recuperare Medicină Fizică și Balneologie condus de medicul primar Daria Astăluș are condiții bune de activitate. Deja tradiționala colaborare cu ROMGAZ și AUML aduce din partea doamnei doctor și a echipei cu care lucrează, gânduri de apreciere și mulțumire sperând la o continuă colaborare. Multe dintre proiectele de azi se pot concretiza, mâine.
A consemnat
Ioan A. BORGOVAN